Looplab

Tijdens een loopanalyse, ook wel gangbeeldanalyse, bekijken we de manier van lopen: hoe werken spieren samen en hoe groot is de belasting voor gewrichten? We maken opnames van het looppatroon om de bewegingen goed te kunnen bestuderen. Dit doen we met videoregistratie en eventueel 3D-registratie.

Voor wie is een gangbeeldanalyse geschikt?

Gangbeeldanalyse is er voor zowel volwassenen als kinderen die problemen hebben met lopen. De revalidatiearts bepaalt of een gangbeeldanalyse nodig is om een behandeladvies rondom het lopen te geven.

Hoe gaat een gangbeeldanalyse in zijn werk?

Waar mogelijk loopt u een aantal keer heen en weer op blote voeten. Daarna loopt u heen en weer met schoenen, prothese en/of spalk aan.

Er zijn camera’s die het looppatroon op verschillende manieren vastleggen. We maken altijd video-opnames van de voor-, achter- en zijkant. Soms plakken we reflecterende markers op uw lichaam voor een 3D-beeld. Tegelijkertijd meten we de spieractiviteit en grondreactiekracht (kracht op lichaam bij lopen en staan).

Het behandelteam

Binnen het looplab krijgt u te maken met bewegingswetenschappers/fysiotherapeuten. Daarnaast is er een revalidatiearts betrokken. Mocht het voor uw behandeling nodig zijn, dan schakelen we een instrumentmaker (orthese-/prothesemaker), schoenmaker, fysiotherapeut of orthopedisch chirurg in.

Advies na de gangbeeldanalyse

Na de loopanalyse bespreekt de bewegingswetenschapper/fysiotherapeut met uw revalidatiearts de bevindingen van de loopanalyse. De revalidatiearts bespreekt dit vervolgens met u na in een digitale afspraak of afspraak op locatie De Hoogstraat. U kunt een advies krijgen rondom schoenen, spalken of loophulpmiddelen. Advies rondom training met de fysiotherapeut, een verwijzing voor spasticiteitsbehandeling of een verwijzing naar de orthopedisch chirurg behoort ook tot de mogelijkheden.

Verwijzing: informatie voor revalidant

Bent u in behandeling bij De Hoogstraat? Dan wordt u verwezen door uw eigen revalidatiearts.

Bent u niet onder behandeling bij De Hoogstraat? Dan kan uw eigen revalidatiearts van een ander revalidatiecentrum of ziekenhuis u doorverwijzen. De huisarts kan u naar een revalidatiearts verwijzen, die de indicatie kan bepalen.

Verwijzing: informatie voor verwijzer

Bent u revalidatiearts van een ander revalidatiecentrum of ziekenhuis? Dan kunt u ook een gangbeeldanalyse aanvragen voor uw patiënt. Wij bieden drie producten. Informatie over de verschillende producten vindt u in het aanvraagformulier.

Na de gangbeeldanalyse volgt een verslag, wat wordt besproken door de uitvoerend bewegingswetenschapper en de gespecialiseerd revalidatiearts van De Hoogstraat Revalidatie. U wordt als verwijzer uitgenodigd om digitaal aanwezig te zijn bij deze nabespreking.

“Ik had een afspraak met twee zeer vriendelijke fysiotherapeuten. Deze hebben mij vanaf het begin tot het einde uitstekend geholpen. Mijn diepste respect voor de manier waarop zij met mij communiceerden. Zeer bekwaam en professioneel.”

– Revalidant bij de gangbeeldanalyse, via ZorgkaartNederland

Inspanningslab

Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen een inspanningsanalyse laten doen bij het Inspanningslab. Dit gebeurt na verwijzing van de revalidatiearts.

Met een inspanningsanalyse krijgen wij en de revalidant inzicht in de conditie. We krijgen een beeld van:

  • Het functioneren van hart, longen en spieren tijdens inspanning
  • Hoeveel energie het lopen kost

In het bewegingslab hebben we alle apparatuur om uw conditie of die van uw kind te meten en te registreren. Zo komen we tot een persoonlijk (trainings)advies voor de behandeling.

Lees meer over de uitvoering van het onderzoek en de voorbereiding in de flyer.

Flyers

Flyer Gangbeeldanalyse
PDF - 942.57 KB
Flyer Looppoli
PDF - 466.42 KB