Revalideren: Hoe voelt dat?
‘Wat nou als dit het is? En is dit genoeg?’, Floris (27) die zijn armen en benen nauwelijks meer kan bewegen, beantwoordt zijn eigen vraag met ‘nee, dit is geen volwaardig leven’. De nieuwe podcast De Hoogstraat Revalidatie – Verhalen van Nu volgt revalidanten na een zwaar ongeluk of aandoening. Niet eerder gaf een podcast van zo dichtbij een inkijkje achter de deuren van een revalidatiecentrum. De verhalen van de revalidanten gaan over verlies, acceptatie en veerkracht.
Jaarlijks revalideren 600 mensen klinisch en 5800 poliklinisch bij De Hoogstraat allemaal met het doel om uiteindelijk weer zo goed mogelijk mee te doen in de maatschappij. Je hoort hoe Floris (27), Zoë (15), Kees (34) en Roos (26) dat in hun maandenlange revalidatietraject nastreven. Allemaal met een andere weg en uitkomst.
Verhalen uit de dagelijkse praktijk van De Hoogstraat
Floris die door een val van een muurtje een dwarslaesie opliep, neemt de luisteraar mee in zijn donkere gedachten én in zijn hoop. Stel nou dat zijn armen en benen het straks wel weer gaan doen? Hij is vastbesloten keihard te werken om er alles uit te halen. Bescheiden successen en medische tegenslagen stellen hem op de proef. En in de loop van zijn revalidatie komt het besef dat hij nooit helemaal zal herstellen. Maar ook: dat een leven met handicap misschien tòch volwaardig kan zijn.
Zoë (15) heeft de spierziekte Guillain-Barré syndroom en is daardoor van het een op het andere moment uit haar tienerleven gerukt. Ze moet op de kinderafdeling van De Hoogstraat alles weer zien op te bouwen. Haar spieren, en vertrouwen in haar lichaam. En dan zijn er ook nog sociale angsten. Als ze na maanden weer naar school gaat, zullen haar klasgenoten haar dan wel geloven?
Kees (34) is door een streptokokkenbacterie een deel van zijn armen en benen verloren. Die amputaties doen hem niets, zegt hij. Hij is door het oog van de naald gekropen en is blij dat hij nog leeft. Of hij die positieve instelling kan vasthouden wordt duidelijk in de maanden dat hij in De Hoogstraat is. Want hoe gaat hij om met de pijn van de amputaties en de fantoompijn?
Roos (26) heeft een deels verlamde arm ten gevolge van medische missers bij de geboorte. Door slijtage in die arm en de pijn die daarmee gepaard gaat, loopt ze vast in haar leven. In De Hoogstraat krijgt ze nieuwe inzichten en praktische aanpassingen aangereikt die haar meer opleveren dan ze had durven dromen.
Over de podcastmaker
De zesdelige podcast is gemaakt door journalist Roos Oosterbaan die ooit zelf in De Hoogstraat revalideerde vanwege een dwarslaesie. Nu is ze na jaren terug en praat zij met de revalidanten over hun traject. Oosterbaan deed na haar revalidatie mee aan vier Paralympische Spelen met het rolstoelbasketbal. Als verslaggever maakte zij voor NPORadio1 onder meer de podcast Miss Paralympics over de Paralympische Spelen van 2020 en 2022.
Release
Luister naar de trailer en afleveringen: ‘De Hoogstraat Revalidatie; de verhalen van nu’. De podcast is te vinden via de gangbare podcast-kanalen. Iedere woensdag is er een nieuwe aflevering beschikbaar.