Veerle
Toen Evelien en Dan hoorden dat hun kindje Veerle (nu 10 jaar) een verkort been had, dachten ze gelijk aan huisaanpassingen en een rolstoel. “Maar we kregen bij De Hoogstraat al tijdens de zwangerschap informatie dat ons kindje kon gaan lopen met een beenprothese. Dat was zo’n opluchting. We waren positief verrast!”
Per toeval wordt tijdens de zwangerschap een afwijking aan het been van Veerle ontdekt. “Dan zit je ineens in de medische wereld met een invalide kind. Dat was voor ons mega schrikken. Naast het korte been was er ook kans op een korte arm. Elke week kregen we een echo, maar we wilden het geslacht niet weten waardoor het allemaal extra lastig te zien was. Waar we ook waren, thuis of op het werk, we zaten elk moment in spanning. Totdat we bij De Hoogstraat kwamen. We kregen heldere informatie en onze grootste vraag werd beantwoord: Veerle kan gaan lopen.”, legt Evelien uit.
Bovenbeenlengteverschil van 50%
En dat deed Veerle. Voordat ze een prothese kreeg, kon ze zelfstandig lopen ondanks het beenlengteverschil. Evelien vertelt: “Veerle heeft een bovenbeenlengteverschil van 50%. Toen ze 1 jaar was, was het lengteverschil nog niet zo groot. Toen Veerle 1 jaar was kreeg ze haar eerste beenprothese. Dit was erg wennen voor Veerle en voor ons. Veerle groeide en zo werd ook het verschil in beenlengte steeds groter. Hierdoor kreeg Veerle ieder jaar een nieuwe prothese. ” Ook onderging Veerle op 4-jarige leeftijd een operatie om haar heup sterker te maken en op 8-jarige leeftijd een omkeerplastiek-operatie. Afgelopen winter zijn haar groeischijven geopereerd, zodat er geen beenlengteverschil meer optreedt.
‘Fijn dat verschillende disciplines betrokken zijn’
Veerle en haar ouders zien veel verschillende zorgmedewerkers, zoals een fysiotherapeut, een orthopedisch instrumentmaker en een revalidatiearts. Evelien: “Het contact met het behandelteam is laagdrempelig. Het is fijn dat ze vanuit verschillende disciplines de groei en prothese van Veerle blijven controleren en dat we daar nauw bij betrokken worden. Ze zoeken altijd naar een oplossing bij dingen waar we tegenaan lopen, bijvoorbeeld bij een prothese die Veerle niet goed aan krijgt of als ze drukplekken heeft.”
“En we hebben veel profijt gehad van de orthopedagoog en maatschappelijk werker. Ze hielpen ons bij stressvolle keuzes. Geen één beslissing was goed of fout volgens hen. Bijvoorbeeld bij de keuze voor wel of geen omkeerplastiek voor Veerle. Iedereen van het team bood een luisterend oor en gaf advies bij deze beslissingen. En Veerle werd erbij betrokken. Dat hielp enorm. Zij vond het vooral belangrijk om normaal op een stoel te kunnen zitten met gelijke benen.”
Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ)
“De samenwerking tussen het WKZ en De Hoogstraat is fijn. Veerle komt één keer per jaar in het WKZ voor de standaard controle door het team van artsen, dat heet het ledematen-reconstructieteam. Hierbij zijn de orthopeed, revalidatiearts, fysiotherapeut en prothesemaker aanwezig. Zij hebben onderling goed overleg en bij vragen of problemen neemt De Hoogstraat contact op met WKZ als dat nodig is.”
Giechelen om slangenprintjes
Voor Veerle is De Hoogstraat bekend terrein. Tijdens de jaarlijkse controle van haar prothese giechelt ze wat af met Bert, de orthopedisch instrumentenmaker: “De ervaring die iedereen hier heeft met protheses vind ik fijn. Het leukste is dat ik zelf printjes voor mijn protheses mag kiezen. Bert zoekt altijd met me mee naar leuke printjes, zoals een slangenprintje.” vertelt ze grinnikend.
HardLoop Clinic
Veerle sluit sinds kort aan bij de maandelijks terugkerende HardLoop Clinic (HLC) in De Hoogstraat, waar ze stralend rondrent. “Het voetballen vind ik het allerleukst!”, zegt Veerle. Evelien vult aan: “Ze is klein, vrolijk, veerkrachtig en een pittig ding. Ze was als baby al sterk. Ze deed van alles en wij lieten haar dat doen. ‘Kijk maar of je het kan’ is onze instelling. We hebben haar net als alle andere kinderen laten ontwikkelen. Ze kan zoveel meer dan we tijdens de zwangerschap gehoopt hadden.” vertelt Evelien.
Dit verhaal is gepubliceerd in juli 2021