Niet-aangeboren hersenletsel is voor iedereen anders. Wij helpen je bij problemen met bijvoorbeeld lopen, plannen en praten. Dit doen we door samen toe te werken naar doelen die je samen met ons hebt opgesteld, passend bij jouw persoonlijke situatie. Hierbij leren we je om te gaan met de eventueel blijvende beperkingen.
Wat is niet-aangeboren hersenletsel (NAH)?
Als je niet- aangeboren hersenletsel (NAH) hebt, zijn je hersenen beschadigd. Je kunt NAH hebben, als:
- Je een beroerte (CVA) hebt gehad
- Je een hersenkneuzing (CC) hebt
- Je een traumatisch ongeluk hebt gehad
- Je een hersentumor hebt gehad
- Je een infectie hebt gehad
Wat merk ik van mijn niet-aangeboren hersenletsel?
Afhankelijk van jouw hersenletsel kan je verschillende problemen ervaren. Je kunt problemen hebben met lopen. Maar soms ga je je ook anders gedragen of ben je opeens sneller boos of verdrietig. Ook kan je moeite hebben met praten en op woorden komen. Slikken kan soms lastig gaan en je bent vaak sneller moe. Als je ouder wordt, kunnen er nieuwe problemen ontstaan. De gevolgen van niet- aangeboren hersenletsel zijn daarom ook vaak blijvend.
Mijn behandeling
De behandeling is afhankelijk van jouw situatie. Als je ernstig letsel hebt, verblijf je eerst in De Hoogstraat om te revalideren. Dit noemen we een klinische opname. Wanneer je nog wel thuis kan blijven wonen, kom je voor je afspraken naar De Hoogstraat toe. Je wordt dan poliklinisch behandeld. Samen met de revalidatiearts stel je jouw eigen doelen op. Deze hoeven zeker niet saai te zijn. Je behandeling kan onder andere bestaan uit sporten of oefenen in het gamelab. Daarnaast oefenen we ook de ‘gewone dingen’, zoals je ochtendritueel. Ook werken we aan het omgaan met je gevoelens en leer je om goed te plannen. Dit doe je samen met de behandelaar of in een groep met andere jongeren.
Hoe lang duurt mijn behandeling?
Afhankelijk van jouw situatie verblijf je in De Hoogstraat of kom je vanuit huis op en neer voor de behandeling. Soms is er ook een combinatie van klinische en poliklinische behandeling nodig. Hoe lang je behandeling duurt hangt af van het letsel dat je hebt.
Wie gaan mij behandelen?
Bij De Hoogstraat Revalidatie is het belangrijk dat jij verder komt. Het behandelteam helpt je daarbij. Jouw behandelteam kan bestaan uit: een verpleegkundige, ergotherapeut, fysiotherapeut, logopediste, pedagogisch hulpverlener, sporttherapeut, creatief therapeut, maatschappelijk werker en orthopedagoog. Het behandelteam werkt multidisciplinair. Dit houdt in dat de revalidatiearts en alle andere behandelaren met elkaar afstemmen en overleggen om jou verder te helpen. Daarnaast stemmen zij af met jou en eventueel ook met jouw ouders en docenten.
Familie en vrienden
We houden rekening met jouw omgeving en betrekken hen, in overleg met jou, zoveel mogelijk bij de revalidatie. Je ouder(s), broers en zussen mogen mee doen met de behandeling en kunnen natuurlijk altijd op bezoek komen. Ook je vrienden mogen op bezoek komen.