Ik heb chronische pijn of vermoeidheid

Wanneer je vermoeid bent of pijn hebt en daardoor al langere tijd niet meer naar school gaat of met vrienden afspreekt, kan revalidatie zinvol zijn. Samen gaan we aan de slag met de oorzaak van de klachten. Ook helpen we je zodat je weer naar school kunt en andere leuke dingen kunt doen.

Wat is chronische pijn?

Als je chronische pijn hebt, heb je al langere tijd pijnklachten. Als je al langer dan zes weken pijn hebt en er door specialisten geen verklaring voor de pijnklachten te vinden is, kan revalidatie je verder helpen. De pijn zelf is natuurlijk erg vervelend, maar de pijn levert je vaak ook andere problemen op. Het kan gebeuren dat je niet meer meedoet met sporten, je niet meer naar school gaat en je verdrietig voelt. Dit kan thuis of met vrienden problemen geven.

Wat is chronische vermoeidheid?

Wanneer je chronisch vermoeid (cvs) bent, heb je langer dan zes maanden last van vermoeidheid en gaat het niet over door te relaxen of slapen. Vaak heb je ook andere klachten zoals spierpijn, hoofdpijn en problemen met concentreren en dingen onthouden. De vermoeidheid kan niet alleen bij bijvoorbeeld sporten vervelend zijn, maar ook naar school gaan of met vrienden afspreken lukt soms niet meer.

Mijn behandeling

Wanneer je al langere tijd pijn hebt of vermoeid bent kan een behandeling bij De Hoogstraat je verder helpen. We kunnen je helpen als:

  • Je jonger bent dan 20
  • Je bij andere dokters bent geweest en hier je onderzoek of behandeling is afgelopen
  • Er geen lichamelijke verklaring gevonden is voor de pijn of vermoeidheid
  • Als je pijn hebt bij het bewegen (geen buikpijn of hoofdpijn)

Klinische opname bij De Hoogstraat

Wanneer het je niet meer lukt om naar school te gaan of met vrienden af te spreken, start je je behandeling door een paar weken in De Hoogstraat te blijven. We noemen dit een klinische opname of behandeling. De klinische behandeling in een andere omgeving helpt je bij het leren van nieuwe vaardigheden. Je verblijft op een tweepersoonskamer en bent op een afdeling met leeftijdsgenoten die voor dezelfde, maar ook voor andere aandoeningen bij De Hoogstraat zijn. Tijdens je behandeling helpen we je bij het teruggaan naar school, het oppakken van je sport en hobby en ondersteunen we je bij het contact met je familie en vrienden. Na de klinische behandeling, kom je nog een aantal weken terug voor poliklinische behandeling. De revalidatie wordt dan steeds meer afgebouwd.

Poliklinische behandeling bij De Hoogstraat

Als je nog een paar uur per week naar school gaat of nog wel afspreekt met vrienden, past een poliklinische behandeling vaak beter bij je. We helpen je stapsgewijs bij het opbouwen van activiteiten. Dit leer je door weer dingen te doen. Zodat je uiteindelijk weer iedere dag naar school kan en zonder problemen met vrienden kan afspreken.

Hoe lang duurt mijn behandeling?

Wanneer je het klinische en poliklinische behandelprogramma volgt, start je allereerst met twee intakes verspreid over twee á drie weken. Daarna verblijf je zes weken in De Hoogstraat. Daarna volgt nog een periode van vijf weken poliklinische behandeling. De hele behandeling duurt 13 weken. Als je alleen een poliklinische behandeling volgt, duurt de behandeling ongeveer zes tot acht weken. Het kan zijn dat de revalidatiearts een andere periode met je afspreekt.

Wie gaan mij behandelen?

Bij De Hoogstraat Revalidatie is het belangrijk dat jij verder komt. Het behandelteam helpt je daarbij. Jouw behandelteam kan bestaan uit: een coördinator, GZ-psycholoog, maatschappelijk werker, fysiotherapeut en een EVV-er (eerst verantwoordelijk verpleegkundige of pedagogisch hulpverlener). Het behandelteam werkt multidisciplinair. Dit houdt in dat de revalidatiearts en alle andere behandelaren met elkaar afstemmen en overleggen om jou verder te helpen. Daarnaast stemmen zij af met jou en eventueel ook met jouw ouders en docenten.

Familie en vrienden

Je ouder(s), broers/zussen, familie en vrienden hebben ook te maken met de gevolgen van jouw chronische pijn of vermoeidheid. Daarnaast hebben zij ook invloed op het omgaan met de pijn of vermoeidheid. Het is daarom belangrijk dat met name je ouder(s) actief meedoen met revalidatie. Dit betekent dat zij gesprekken hebben met je maatschappelijk werker en EVV’er. Ook verwachten we dat zij regelmatig meekijken/meedoen met de therapie. Je ouder(s), broers en zussen kunnen natuurlijk altijd op bezoek komen. Ook je vrienden mogen op bezoek komen.

Ik ben door een heel diep dal gegaan, maar ben uiteindelijk hersteld dankzij de bouwstenen die ik de rest van mijn leven meeneem.

Willemijn