Veertig kilo afvallen én een dwarslaesie? Maruschka deed het!

Maruschka Vis, oud-revalidant en ervaringsdeskundige bij De Hoogstraat, viel bijna veertig kilo af. Zij was te breed geworden voor haar rolstoel. Het was tijd om het roer om te gooien. Maruschka vertelt haar verhaal.

“Ik herinner mij dat, toen ik in 2016 net in het revalidatiecentrum lag, ik flink was afgevallen. Ik woog nog maar 57 kilo. De diëtiste kwam langs. Ik moest aankomen. Ik dronk naast mijn maaltijden twee á drie keer per dag een Nutridrink. Het duurde vier maanden voordat er een omslagpunt kwam. Ik ging langzaam weer richting mijn oude gewicht van 62 kilo. De verpleging waarschuwde me nog dat ik moest uitkijken dat ik niet te veel zou aankomen. Ik voelde me haast beledigd door het idee alleen al. Ik? Die haar hele leven maatje 36 draagt aankomen? Echt niet!”

Verpleging kreeg gelijk

“Eenmaal thuis smaakte het eten mij allemaal erg goed en enkele maanden later was ik 68 kilo. Ik probeerde wat meer op mijn voeding te letten, maar afvallen lukte me niet. Het jaar daarna bleef ik aankomen. Langzaamaan stevende ik af op de tachtig kilo toen ik in verwachting bleek te zijn. Tel hier acht maanden zwangerschap bij op en in de zomer van 2018 was ik zomaar 97 kilo. Slik.”

Advies van de diëtist

“Ik paste niet langer in mijn eigen rolstoel, maakte moeilijk transfers en liep nog lange tijd na de bevalling in mijn positiekleding. Ik besloot het roer om te gooien. Na een gesprek met de diëtiste van onze huisarts besloot ik voor een koolhydraatarm dieet te kiezen. Ik downloadde een app waarbij ik precies kon zien hoeveel gram koolhydraten ik binnen kreeg. Ik zorgde ervoor dat ik niet meer dan tachtig gram koolhydraten per dag at. Dit betekende dat ik zeker in het begin al mijn eten moest wegen. Leuk is natuurlijk anders.”

“Dit was niet zonder resultaat; al snel waren de eerste vijf kilo eraf. Dit motiveerde mij om verder te gaan. Mijn streefgewicht werd 65 kilo. Na anderhalf jaar stagneerde mijn gewichtsverlies en lukte het mij maar niet om onder de zeventig kilo te komen. Het koolhydraatarm eten begon me echt tegen te staan. Ik ben niet echt een vleeseter waardoor ik weinig variatie in mijn maaltijden had. Ik wist even niet wat ik moest doen.”

Leefgewoonten

“Tijdens mijn werk als ervaringsdeskundige volgde ik de voorlichting bij De Hoogstraat over fitheid en gezonde voeding. Ik las het boekje van Spinalis. Dit gaf mij nieuwe inzichten in hoe ik verder zou kunnen. Ik paste mijn dieet aan. Ik kon eindelijk weer aardbeien eten en een heleboel andere groentes en fruitsoorten. Het tellen van calorieën en minder vlees eten voelde voor mij zoveel beter!  Hierdoor verloor ik eindelijk die laatste kilo’s waardoor ik nu weer 62 kilo weeg.”

Gebruik goede informatie en maak een plan

“Mijn tip aan andere rollers is dan ook: licht jezelf voor en maak op basis daarvan een plan. Iemand met een dwarslaesie heeft een kleinere ‘motor’ (verbranding) en heeft dus minder ’benzine’ (voeding) nodig. Wanneer je dit weet, kun je er beter op anticiperen en betere en gezondere keuzes maken.”

 

Wil je op een verantwoorde manier kijken naar jouw leefstijl? Neem dan contact op met een gespecialiseerde diëtist of neem contact op met jouw revalidatie-arts om te kijken wat voor jouw situatie het beste werkt.

Dit verhaal is gepubliceerd op 1 juli 2022