Iedere zes weken is er voor de revalidanten in de kliniek een voorlichting over gezonde leefstijl bij een dwarslaesie. Deze wordt gegeven door onze diëtist en fysiotherapeut. In deze voorlichting wordt ingegaan op de verschillende fases (acute-, revalidatie- en chronische fase) waar je doorheen gaat na het ontstaan van een dwarslaesie om vervolgens stil te staan bij het belang van een gezonde voeding en voldoende beweging ter preventie van o.a. hart- en vaatziekten en overgewicht.
Gezonde voeding bij een dwarslaesie
In de chronische fase kan het nodig zijn om de voedingsgewoontes aan te passen ter preventie van ziekte en overgewicht. Het lichaam heeft een kleinere brandstofmotor gekregen door het verlies van spiermassa en verminderde activiteit. Maar het lichaam heeft nog wel voldoende vitaminen, mineralen en eiwitten nodig. In sommige situaties kan het zo zijn dat de behoefte groter is, bijvoorbeeld bij een infectie of (chronische) wonden. Er zijn een aantal dingen waar rekening mee gehouden kan worden:
- De portiegrootte
- Gevarieerd eten
- Ruim groente eten
- De inname van toegevoegde suikers verminderen
- Geen maaltijden overslaan
Eiwitten
Zoals hierboven benoemd is het hebben van een gezond voedingspatroon belangrijk. Daarnaast kan het soms van belang zijn om extra te letten op voldoende eiwitinname. Extra eiwitinname is belangrijk bij onder andere wonden, zoals decubitus. Een diëtist kan berekenen hoe veel eiwitten u nodig heeft per dag en met u meedenken hoe de eiwitinname geoptimaliseerd kan worden. Eiwitten komen voor in zowel plantaardige- als dierlijke varianten. Denk hierbij aan peulvruchten, noten, granen, zuivel, vlees, vis, kaas en eieren.
Neem contact op met een diëtist bij een revalidatiecentrum of een gespecialiseerde diëtist via de huisarts voor persoonlijk advies.
Meer informatie