Intensieve motortraining

In dit onderzoek worden twee groepen onderzocht; één groep ontvangt reguliere zorg, de andere groep ontvangt reguliere zorg met daarbovenop een intensief trainingstraject. “Het trainingstraject heeft een duur van tien weken, waarbij er tussen de 8 tot 12 uur per week extra training wordt gegeven. We richten ons voornamelijk op doelgerichte motortraining van spieren onder het dwarslaesieniveau. Met motortraining bedoelen we het trainen van de neurologisch zwakkere spiergroepen onder het dwarslaesieniveau middels actieve contracties. Dit doen we door doelgerichte motorische handelingen en krachttraining. We meten voor en na het onderzoek van alle deelnemers de verschillen door het afnemen van fysieke testen en vragenlijsten”, vertelt Jessica.

Maximale uit de revalidatie

Via loting komt een deelnemer van het onderzoeksprogramma wel of niet in de groep die de extra training ontvangt voor tien weken. “Revalidanten die in de controlegroep komen en dus niet de extra training ontvangen zijn wel een beetje teleurgesteld. Revalidanten willen vaak het maximale uit hun revalidatie halen. Deelnemen in de interventiegroep, sluit voor hun gevoel dan goed aan. Maar na tien weken intensief trainen zijn ze dan ook wel weer blij dat het erop zit, want het is een tijdrovende en zware taak en dat is soms best pittig”, aldus een bevlogen Jessica.

Afhankelijk van de uitkomsten wordt er gekeken hoe intensief je zou moeten trainen in de klinische revalidatiefase. De uiteindelijke doelstelling voor iedere behandelaar en revalidant is natuurlijk om te kijken hoe het meeste uit de revalidatie gehaald kan worden. We houden u op de hoogte van de uitkomsten van het onderzoek.

Meer informatie