De Hoogstraat Revalidatie is met het project ‘Augmented Rehab’ genomineerd voor de Medische Inspirator prijs 2019! Een jury van experts selecteerde uit de vele mooie inzendingen drie projecten die de meest inspirerende samenwerking tussen patiënt, patiëntenorganisatie en onderzoeker en innovatief voorstel laten zien. In oktober dit jaar start de campagneperiode waarin iedereen kan stemmen op de drie nominaties, waarna een winnaar uit de bus komt. Meer informatie over de drie genomineerden vindt u op website van ZonMw.
Over Augmented Rehab
Het krijgen van een dwarslaesie is zeer ingrijpend. Het hele leven van de patiënt en zijn/haar naaste omgeving verandert drastisch. Naast het verwerken van de nieuwe situatie, wordt er veel verwacht op het gebied van revalidatie en zelfzorg. Afleiding, inspirerende en stimulerende vormen van revalidatie, en voorlichting over wat een dwarslaesie is en wat de toekomst gaat brengen zijn zeer belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat het erg moeilijk is om patiënten met een dwarslaesie blijvend te motiveren voor het doen van dagelijkse oefeningen, ondanks de grote meerwaarde.
Door middel van Mixed Reality (MR) kan er tijdelijk een andere wereld worden gecreëerd. In deze wereld kan de patiënt even ontsnappen uit de werkelijke wereld. Tegelijkertijd kan deze wereld bijdragen aan de revalidatie door
activerende elementen toe te voegen en biedt het talloze mogelijkheden tot informeren. Bijvoorbeeld door een persoon (zoals een bekende Nederlander met een dwarslaesie) als hologram uitleg te laten geven over de aandoening gebruikmakend van 3D modellen van het ruggenmerg. Er wordt gebruik gemaakt van een MR-bril: dit is een draadloze bril waardoor de werkelijke wereld zichtbaar blijft maar tevens 3D hologrammen in deze wereld worden geprojecteerd.
Wat deze samenwerking zo inspirerend maakt, is dat meerdere deskundigen elkaar vinden in dit project. De patiënt, therapeut, onderzoeker, patiëntorganisatie én het bedrijfsleven slaan de handen ineen om met het project ‘Augmented Rehab’ (betekenis: verrijkte revalidatie) een inspirerend oefenen beweegaanbod te ontwikkelen in de vorm van MR-games voor patiënten met een dwarslaesie. Tevens is het doel een 3D informatiemodule te ontwikkelen over de aandoening, secundaire stoornissen zoals decubitus en het (leren) leven met de aandoening. Door middel van de Agile Scrum methode zal het bedrijfsleven samen met patiënten en therapeuten games gaan ontwikkelen die passen bij de behoeftes van de eindgebruikers.